In oktober 2013 vertrokken wij naar Frankrijk. Naar een gedroomd leven waarin alles wat we lief hebben samenkwam. Onze liefde voor Frankrijk, de natuur van de Allier (Auvergne) met zijn rust en ruimte, de dieren, de mensen, het simpele boerenleven met een stuk zelfvoorzienendheid én, niet in de laatste plaats, onze passie voor koken met goede, pure ingrediënten van het land. Domaine la Charvière, een prachtige Bourbonnaise boerderij uit 1800 met een ruime 5 hectare land met daarop een camping à la ferme, piscine, 2 gîtes, chambres d'hôte, 2 sauna's en natuurlijk onze table d'hôte. La vie en pleine campagne ofwel het verwennen van onze gasten met al het goede dat het Franse plattelandsleven te bieden heeft.
Onze boerderij middenin het prachtige groene landschap van de Bourbonnais zindert dan ook van het leven.
Bienvenue à la Charvière!

woensdag 26 oktober 2016

Catastrofe.....

Mususeenden

Het feit dat de mare door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer gedurende maanden heeft droog gestaan, is voor onze eendenpopulatie een catastrofe gebleken. Van alle volwassen eenden hebben we er nog maar 3 over, twee mannen en en vrouw. Daarnaast nog 3 jongelingen van het seizoen, wat het uiteindelijke bestand op nog slechts 6 eenden brengt. De zomer was catastrofaal voor al het pluimvee. Meerdere vossen maar ook steenmarters hebben alles uitgedund. Zelfs de kippen die 's nachts opgehokt worden waren niet veilig, ze werden gewoon overdag gepakt. En de eenden, die normaal gesproken geen prooi zijn voor vossen, waren kansloos zonder water om in te vluchten. Twee weken terug, toen de mare nog droog stond, vonden we 2 dode en 1 nog nauwelijks levende jongelingen op de droge bodem van de vijver. Hij heeft het niet gehaald, zijn nek was gebroken. Frustrerend en verdrietig. Gisteren werd er druk gejaagd op de velden achter ons. En al zijn vossen ook mooie dieren, en vind ik jagen echt not done, toch betrapte ik me er op dat ik hoopte dat......

3 opmerkingen:

 1. Zo zie je maar weer, dat alles 2 kanten heeft ;-0
  Maar mooi en toch ook zielig verhaal.
  Het beste met je !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jacht vind ik ook herl naar, maar zo zie je maar. Niets is in zichzelf goed of dlrcht. De omstandigheden spelen een grotere rol dan waar we ons vaak bewust van zijn. En voor jouw, beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jacht vind ik ook herl naar, maar zo zie je maar. Niets is in zichzelf goed of dlrcht. De omstandigheden spelen een grotere rol dan waar we ons vaak bewust van zijn. En voor jouw, beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen