In oktober 2013 vertrokken wij naar Frankrijk. Naar een gedroomd leven waarin alles wat we lief hebben samenkwam. Onze liefde voor Frankrijk, de natuur van de Allier (Auvergne) met zijn rust en ruimte, de dieren, de mensen, het simpele boerenleven met een stuk zelfvoorzienendheid én, niet in de laatste plaats, onze passie voor koken met goede, pure ingrediënten van het land. Domaine la Charvière, een prachtige Bourbonnaise boerderij uit 1800 met een ruime 5 hectare land met daarop een camping à la ferme, piscine, 2 gîtes, chambres d'hôte, 2 sauna's en natuurlijk onze table d'hôte. La vie en pleine campagne ofwel het verwennen van onze gasten met al het goede dat het Franse plattelandsleven te bieden heeft.
Onze boerderij middenin het prachtige groene landschap van de Bourbonnais zindert dan ook van het leven.
Bienvenue à la Charvière!

vrijdag 5 juni 2020

Abricovidjam.....

abrikozenjam

Ik wist dat ze zouden komen, twee dozen van ieder 5 kilo biologische abrikozen, rechtstreeks van de Spaanse teler. Net als vorig jaar. Dat was zo goed bevallen dat ik onze adoptie van twee bomen weer verlengd had. Maar dat was ver voor we het seizoen voor onze ogen zagen verkruimelen. De abrikozenboer had klimatologisch gezien een rampjaar achter de rug met een te warme winter, excessieve regenval en zware hagel. Het grootste gedeelte van zijn oogst ging verloren, en toen ze gingen plukken bleek er nog eens heel veel beschadigd. De abrikozen waren zacht en behoorlijk gemangeld door het transport, en moesten dus direct verwerkt worden. De keuken in dan maar. Potten steriliseren, abrikozen sorteren, wassen en ontpitten en vier keer een grote pan jam koken. Een plakkerig gebeuren dat de hele ochtend kostte. Met z'n drieën. Maar toen stonden er ook 38 grote potten abrikozenconfiture af te koelen op het aanrecht. Met humor. Want volgens zoon was het dit jaar abricovidjam. Voorlopig gaan de potten de kelder in. Donker en koel. En dan zien we wel weer verder. Gelukkig zijn ze heel lang houdbaar. Voor de nieuwsgierige aagjes die proberen te ontwaren wat er allemaal voor geheime ingrediënten voor in mijn fameuze abrikozenjam klaar staan een tipje van de sluier: limoensap, een snufje kaneel, een snuf gemberpoeder en kardemom en een flinke scheut Mandarine Napoleon. En toen de limoensap op was ging ik over op citroenzuur. Ondanks het feit dat de abrikozen dit jaar zo gemangeld waren, mèt excuusmail van de wanhopige Spaanse boer die aangaf dat we een refund konden krijgen, zou ik het volgend jaar zo weer doen. Want net als wij heeft hij ook een slecht jaar door overmacht. Ik stuur hem vandaag een mailtje met een foto van het resultaat en een bedankje voor zijn zorg. Want vriendelijkheid kost niets en wij hebben toch maar mooi weer 38 potten heerlijke abrikozenjam waar we blij mee zijn! Enneh, Cor en Corrie: jullie pot komt eraan hoor!

www.lacharviere.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten