In oktober 2013 vertrokken wij naar Frankrijk. Naar een gedroomd leven waarin alles wat we lief hebben samenkwam. Onze liefde voor Frankrijk, de natuur van de Allier (Auvergne) met zijn rust en ruimte, de dieren, de mensen, het simpele boerenleven met een stuk zelfvoorzienendheid én, niet in de laatste plaats, onze passie voor koken met goede, pure ingrediënten van het land. Domaine la Charvière, een prachtige Bourbonnaise boerderij uit 1800 met een ruime 5 hectare land met daarop een camping à la ferme, piscine, 2 gîtes, chambres d'hôte, 2 sauna's en natuurlijk onze table d'hôte. La vie en pleine campagne ofwel het verwennen van onze gasten met al het goede dat het Franse plattelandsleven te bieden heeft.
Onze boerderij middenin het prachtige groene landschap van de Bourbonnais zindert dan ook van het leven.
Bienvenue à la Charvière!

zaterdag 6 juni 2020

Zoektocht.....

focaccia

Gisteren, aan het einde van de middag, had zoon een afspraak in Clermont Ferrand. Voor het bezichtigen van de tweede studio. De eerste die hij bezocht was prima, ware het niet dat een vlakbij gelegen spoorlijn, de doorgaande drukke weg voor de deur, èn de buurman die duidelijk zijn muziekkeuze liet horen, het onmogelijk maakten ook maar één raam open te zetten. Deze studio was rustiger gelegen en zag er tiptop uit. Omdat ik niet wist hoe laat ze terug zouden zijn werd het een soepje uit de vriezer, en ik besloot er een focaccia bij te bakken. Dat had ik al lang niet meer gedaan, en ik was eerlijk gezegd vergeten hoe gemakkelijk èn lekker het was. Toen ze thuis kwamen kon het belegde en gerezen brood zo de oven in om af te bakken. En man, wat rook dat lekker! Dolenthousiast was zoon, over de bezichtigde studio, hij zou einde van de week horen of hij een kans maakte, want er waren nog een stuk of twintig meer gegadigden. Zo lang hoefde hij echter niet te wachten, hij kreeg al een uur na thuiskomst een kortaf telefoontje dat hij niet de moeite hoefde te nemen een dossier (bestaande uit eindeloze papieren en garanties) samen te stellen; hij was uit de selectie gekieperd. Een opgaaf van reden kreeg hij niet. Was het omdat hij van origine niet Frans was? Omdat we in het toerisme werken? Hadden ze liever een vrouwelijke huurder? We zullen het nooit weten, vandaag maar weer verder met advertenties uitpluizen. Makkelijk is het niet, geschikte woonruimte te vinden. Gelukkig hebben we nog tot september.....

Voor diegenen die zich ook willen wagen aan het bakken van zo'n heerlijk Italiaans brood volgt hier het recept:

- 500 gram broodbloem (eventueel 400 gram bloem en 100 gram semolina)
- 9 gram zout
- een zakje gedroogde bakkersgist
- 300 gram handwarm water
- 1 theelepel suiker

Zelf doe ik alle ingrediënten in de broodmachine en laat die voor me kneden en rijzen, maar handmatig kan het natuurlijk ook. Meng dan de bloem met het zout, los de instantgist op in het handwarme water met de suiker, voeg het gistmengsel bij de bloem en kneed het minimaal 5-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt, in een ingevette kom, op een warme plek 30-45 minuten rijzen totdat het volume van het deeg is verdubbeld. Sla het deeg dan terug en druk het uit tot een lap van ca. 2 cm dikte op een met bakpapier bedekte bakplaat. Druk met je vingers flinke kuiltjes in het deeg en beleg het met de topping van je keuze. Ik mengde gehalveerde kleine tomaatjes met een rode ui in halve ringen, drie tenen knoflook in plakjes gesneden, verse oregano, een scheut balsamico een een scheut olijfolie. Over de topping grof gemalen zeezout en hier en daar nog een flinke scheut olijfolie. Laat de belegde focaccia nog 20/30 minuten rijzen terwijl de oven voorverwarmd op 200 graden. Bak het brood in ca. 20 minuten goudbruin. Verdeel er nog wat verse basilicum over. Bon appetit!

www.lacharviere.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten