In oktober 2013 vertrokken wij naar Frankrijk. Naar een gedroomd leven waarin alles wat we lief hebben samenkwam. Onze liefde voor Frankrijk, de natuur van de Allier (Auvergne) met zijn rust en ruimte, de dieren, de mensen, het simpele boerenleven met een stuk zelfvoorzienendheid én, niet in de laatste plaats, onze passie voor koken met goede, pure ingrediënten van het land. Domaine la Charvière, een prachtige Bourbonnaise boerderij uit 1800 met een ruime 5 hectare land met daarop een camping à la ferme, piscine, 2 gîtes, chambres d'hôte, 2 sauna's en natuurlijk onze table d'hôte. La vie en pleine campagne ofwel het verwennen van onze gasten met al het goede dat het Franse plattelandsleven te bieden heeft.
Onze boerderij middenin het prachtige groene landschap van de Bourbonnais zindert dan ook van het leven.
Bienvenue à la Charvière!

woensdag 2 september 2020

Rijkdom.....

 

Domaine la Charvière, Saint Priest en Murat

Ik wist dat ik, in mijn ongebreidelde enthousiasme, te veel tomatenplanten had gekweekt en uitgeplant had in de kas. Aanvankelijk leken er dan ook niet zoveel tomaten in te hangen, misschien doordat ze erg dicht op elkaar stonden? Totdat de tomaten begonnen te rijpen, en de ene na de andere rode tomaat zichtbaar werd. Afgelopen week hebben we weer een batch geplukt en verwerkt. Twaalf kilo prachtig rode en intens zoete tomaten, Coeur de boeuf, San Marzano en cocktail-  en trostomaten, eindigden als zeven liter passata. Daarbij kwamen de grote honingpotten, die we hadden besteld maar niet op tijd geleverd werden, goed van pas. De passata is heerlijk, en heeft behalve wat zout niets nodig. Hij is zoet en aromatisch, de zomer in een pot. De tomatenoogst is nog niet klaar, er hangen er nog heel veel te rijpen. Net als de ronde en de puntpaprika's die nog groen zijn en moeten gaan kleuren. Die gaan straks gegrild en ingemaakt worden. De gulle moestuin blijft maar geven. Nog altijd staan er bietjes, diverse soorten sla, Chinese kool, Radicchio rosso, cornichons, snijbiet, lente-ui en spek-, snij- en sperziebonen en de Butternuts gaan nu rijpen. Het is onvoorstelbaar hoeveel mooie groentes de tuin heeft opgeleverd dit jaar. En wat nog in het vat zit. Letterlijk, want de zuurkoolpot, die overigens al heerlijk rook, is nu verhuisd naar de kelder voor het definitieve afrijpen. Over een week of vier kunnen we hem gaan proeven. Net als de Boerenkool, die nu goed de benen erin zet. Wat een rijkdom, zo'n gulle moestuin.....


www.lacharviere.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten